Vi klimatkompenserar för hela vår tulpanodling.

Alverbäcks Blommor - klimatsmarta tulpaner med gamla anor

Jag heter Anders Alverbäck och driver familjeföretaget Alverbäcks Blommor på Ekerö i Uppland tillsammans med min familj. Vi är idag andra och tredje generationens tulpanodlare som arbetar tillsammans och har idag runt 30 000 kvadratmeter växthus.

Det finns en lång historia bakom Alverbäcks Blommor, berätta om det!

– Det var min farfar som började odla tulpaner ute i Hässelby, 1968 flyttade de växthusen till Ekerö. där de byggde upp växthusen med gamla växthusdelar från Hässelby. Idag har vi ett fantastiskt läge här ute, med gott om vatten, bra odlingsklimat och förstås närheten till marknaden i Stockholm.

Hur odlar ni blommor?

Vi odlar i växthus, flera av dem med odling i två våningar. Att odla i två plan blir mer och mer vanligt, men vi var tidiga med konceptet och började med det redan 1981.

Vad betyder Svenskt Sigill för dig?

– För oss är märkningen en självklarhet och handlar mycket om trovärdighet mot konsument. Vi vill och måste visa omvärlden hur vi jobbar med energi- och klimatfrågor.

Hur gör ni det?

– Vi gör allt för att minska vår klimatpåverkan, bland annat genom att använda energiväv som isolering till växthusen. Redan 2005 installerade vi pelletspanna för att kunna värma våra växthus med biobränsle. Vi har även tittat på blommornas livscykel och gjort en analys för att kartlägga hela produktionskedjans utsläpp för att se vilken klimatpåverkan den har. Så nu klimatkompenserar vi för hela tulpanodlingen vilket är väldigt unikt i Sverige.

Namn: Anders Alverbäck
Gårdsnamn: Alverbäcks Blommor
Region: Uppland
Produkt: Blomsterlök, främst tulpanodling samt även jul- och vårblommor
Hemsida: alverbacks.se

”Vi har varit klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill sedan starten 2010.”