När du köper svensk honung bidrar du till pollinering i Sverige, vilket behövs i odlingen av frukt och bär och för fröproduktion.

Hos Lotta och Preben är honungen ingen bisak

Vi heter Lotta och Preben Fabricius Kristiansen och har sammanlagt över 50 års erfarenhet av biodling. I trakten runt Tjällmo i Östergötland, där vi bor, har vi haft bigårdar sedan 2008. Med våra 75 bisamhällen har vi många husdjur att ta hand om.

Berätta om Apinordica och Lottas honung!

– Gården ligger i en aktiv lantbruksbygd och våra bin bidrar till pollinering i närområdet. Bland annat har vi bigårdar hos en lokal bonde så att han får pollinering på sina rapsfält. Vi jobbar både i Sverige och internationellt med rådgivning och utbildning kring hur man blir en bra biodlare. Lotta har bland annat hjälpt de indiska myndigheterna med riktlinjer för hur man får god kvalitet på sin honung. Nyligen gjorde Lotta också en onlinekurs på svenska om hur man kommer igång med biodling. Preben har under de senaste nästan 30 åren arbetat som rådgivare inom biodling.
Våra bins produktion av honung sträcker sig från maj till en bit in i augusti. Vi brukar skörda årets första honung, primörhonungen, i mitten av juni. Den säljer vi som den är, det vill säga flytande. Nektarn kommer från de tidiga vår- och försommarblommor. Nästa skörd börjar vi ta från början av juli, nektarn i den kommer primärt från vildhallon och vitklöver, som ger honungen en ljus färg och en mildt blommig och lätt syrlig sötma. Säsongens sista skörd sker oftast i mitten av augusti, då blommar ljungen, som ger smak till vår sensommarhonung. Den är något mörkare till färgen och har en fylligare smak med tydlig ljunghonungskaraktär.

Vad betyder Svenskt Sigill för er?

– Honung är ett av de livsmedel som det fuskas mest med, men Svenskt Sigill-märkningen är en garant för att det är äkta svensk honung i burken och inte har förfalskats med sockerlösning. Dessutom är det en trygghet att bina hanteras varsamt. De ska må bra och vara friska. När du köper svensk honung bidrar du till pollinering i Sverige, vilket behövs i odlingen av frukt och bär och för fröproduktion.

Namn: Lotta och Preben Fabricius Kristiansen
Gårdsnamn: Apinordica
Region: Östergötland
Produkt: Honung
Hemsida: apinordica.se

”Lottas honung har smak av de blommor som finns runt våra bigårdar i trakten kring Tjällmo.”