Orto Novo är Sveriges första klimatcertifierade producent av örter och sallat.

Orto Novo – en nytänkande växthusodling

Jag heter Alvar Kårfors och driver tillsammans med min familj och medarbetare växthusodlingen Orto Novo i Ekerö i Uppland. Orto Novo är italienska för ”den nya örtagården” och grundades av mina föräldrar 1988.

Hur såg marknaden ut i slutet av 1980-talet?

– När mina föräldrar Per-Ove och Vanna Kårfors bildade Orto Novo 1988 fanns det inte ens basilika på marknaden, så vi har verkligen varit med sedan starten! Mina föräldrar sådde våra första frön av basilika, mejram och rosmarin och sedan dess har den svenska gastronomin tagit stora steg framåt. Idag är färska örter och sallad i krukor en självklarhet för både konsumenter och kockar.

Hur jobbar ni med hållbarhet och miljöfrågor?

– Över 90 procent av vår energianvändning utgörs av förnybara källor och vi använder oss av bergvärme, flis och pellets för att värma växthusen. En stor omställning har gjorts och över 30% av anläggningen har förnyelsebar belysning som ex LED. Resultatet av vårt miljöarbete gjorde att vi 2010 blev Sveriges första klimatcertifierade producent av kryddor och sallat.

Vad betyder Svenskt Sigill för dig?

– Märkningen skapar en igenkänning hos konsumenten, plus att det ger en tydlig signal om att produkten tagits fram med bra förutsättningar och att våra medarbetare jobbar under bra villkor. Det är helt klart en motor för att bli bättre och fortsätta utvecklas!

Namn: Alvar Kårfors
Gårdsnamn: Orto Novo
Region: Uppland
Produkt: Färska örter och sallat
Hemsida: ortonovo.se

”Våra produkter har varit med på Nobelbanketten många gånger – det är vi såklart stolta över!

Flera restauranger har speciella krukor hos oss. Vi klarar höga krav!

Vi odlar mer än 1 milj krukor per månad med minimal påverkan på miljön och med begränsad energianvändning!”