För att leva upp till Svenskt Sigills regler om att ge mat och skydd till insekter, fåglar och vilt så har vi blommande fält. Det ökar den biologiska mångfalden här på Skåneslätten.

Stockholmsgården – här hittar du hållbara grönsaker direkt från skånska slätten

Vi heter Richard, Fredrik och Niklas Larsson, är bröder och den andra generationen Larsson som driver Stockholmsgården. Gården ligger i den lilla byn Peppinge vid kusten på Österlen. Här odlar vi grönsaker, lök och potatis – och är faktiskt landets största odlare av jordärtskockor.

Berätta om Stockholmsgården!

– Namnet kommer från en liten kulle som heter Stockholm och som ligger här på slätten i Skåne. Gården har alltså ingenting med huvudstaden att göra. Här har det odlats sedan i början av 1900-talet. Det är en riktig generationsgård – och eftersom vi har en lång historia så tänker vi också längre framåt i tiden.

Odlingen på Stockholmsgården är totalt ca 100 hektar. Eftersom vi kan sälja och packa mer än vi kan producera på gården så finns ytterligare ett femtontal lantbrukare på Österlen som odlar under samma varumärke.

Vad odlar ni mest?

Våra mest populära produkter är gul och röd lök som vi producerar ca 7 000 ton av per år. Det torra klimatet och den höga kalkhalten i jordarna på Österlen gör det mycket lämpligt för lökodling.

Vad betyder Svenskt Sigill för er?

Vi har varit Svenskt Sigill-odlare länge. För att leva upp till Svenskt Sigills regler om att ge mat och skydd till insekter, fåglar och vilt så har vi blommande fält. Det ökar den biologiska mångfalden här på Skåneslätten. Utmed bäcken som rinner genom åkrarna har vi 6 meter permanent bevuxen gräsremsa för att minska risken för läckage av näring till vattnet, som kan leda till övergödning. Dessutom jobbar vi enligt reglerna för att ha så friska grödor som möjligt och då minska klimatavtrycket.

Namn: Richard, Fredrik och Nicklas Larsson
Gårdsnamn: Stockholmsgården
Region: Skåne
Produkt: Jordärtskockor, lök, potatis m.m.
Hemsida: stockholmsgarden.se

”Hållbarhet, miljö och kvalitet är viktigt för oss från odling till skörd och drift.

Vi producerar ungefär 10 000 ton potatis per år och ingen potatis slängs.”